Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Bende

blogc.JPG

Csenge

csenge.jpg

Ők olvasnak minket

A gyerekekről

2010.11.12. 21:06 - LILIOM

Címkék: beszéd csenge fogak

Csenge már 2 hete növeszti az alsó két fogacskáját. Az egyik már kibújt, a másik még várat magára. Volt néhány (?) rossz éjszakánk emiatt, van, hogy óránként felkel...

Megtanult tapsolni, és ha mondjuk neki, hogy TAPSI-TAPSI, akkor elkezdi összeütögetni a kis kezecskéit :) És azt a szót is érti, hogy "cici" :) Ilyenkor ha éhes, félreérthetetlen hangon jelzi ezt :)) Mintha Bendét hallanám kiskorában.

Már egy kézzel kapaszkodva ácsorog, és mászás közben száguld. Ja, és rajzolgat!!! Leül a kis mágneses rajztáblával és a ceruza végét fogva firkálgat. Néha mondjuk fordítva fogja a tollat :)

Szereti a mágneses vonatokat lecincálni a sínekről, újságpapírt összegyűrni, ásványvizes palackokat (másfél literes) emelgetni, és kedvencei a hűtőmágnesek, sokszor áll nyújtózkodva a hűtő mellett...

Ha hallja, hogy zubog a víz a kádba, rettentő izgatott lesz, és mikor ruha nélkül közeledik a fürdőszobához, hangosan sikkantgat! A kádban nagy locs-pocst rendez, két kézzel csapkodja a vizet fáradhatatlanul.

 

Bendu pedig szövegel és énekel egész nap! mostanában kissé rakoncátlan, sok türelem kell hozzá. Kedvenc programja mostanában a közös mászás Csengével. Ő is térdkézláb ereszkedik, és együtt caplatnak a lakásban fel-alá. Kicsalogatja a konyhába (pedig azt nem szeretem), felállnak az ásványvizes palackoknál, aztán bemásznak a szobába, felállnak a mélyhűtőnél... stb.

Délutáni alvás előtt énekelni kell neki. Ha egy új éneket hall és megtetszik neki, akkor egymás után 10x elismételteti. Az egyik nagy kedvence a Mesebolt című könyvből Gazdag Erzsi: Házasodik a vakond című verse. Ezt ráadásul egy kitalált dallamra kellett énekelnem :) 2-3 nap múlva hallom, ahogy Bende egyhuzamban elénekli mind a 9 versszakával, hibátlanul, azzal a dallammal, amivel tőlem hallotta, és a versszakok sorrendje is stimmelt!

HÁZASODIK A VAKOND

Házasodik a vakond.
Háza táján nagy a gond:
ki legyen a násznagya,
sütő-főző asszonya?

Kit hívjon meg legelébb?
Tanácsadó a veréb.
"Első legyen az egér;
vakondlyukba belefér.

Második a kabóca,
rétek, mezők bohóca!
Tücsök jöjjön zenésznek!
Zene kell a násznépnek!

Hörcsög lesz a szakácsa,
nem ég el a kalácsa."
Lóti-futi inasnak
három békát fogadnak.

Megkezdődik a lagzi,
sose látott vígság.
Ott forog a denevér,
pedig meg se hívták.

Pereg a dob, zeng az üst,
cimbalom is pendül.
Erre a sok cifra nép
páros táncra perdül.

Cincog már az egér is.
olyan nagy a kedve.
Kettőt ugrik a sáska,
mintha sánta lenne.

Sirdogál a nünüke,
neki nincsen párja.
Megforgatja a cincér,
ne maradjon árva.

Lámpás ég az asztalon,
jánosbogár hozta,
kényes-fényes lagzi ez,
s édes a sok torta.



És további szövegei:

Ma a piacon bevásároltunk és sokféle gyümölcsöt-zöldséget vettünk. Itthon épp a szőlőt eszegette, mikor begurult egy szem az asztal alá. Kérte, hogy vegyem fel. Kérdeztem, hogy miért, egyedül érzi magát a szőlőszem? Erre így szólt: Félt. Hogy jön a csuka és bekapja!

Evett almát, mandarint, szőlőt. Ennyi mindent eszek. Ez hihetetlen!

Mikor indulunk be a szobába: A Csengucot például itt hagyhatjuk!

Még szőlőevés közben: Ez a kedvencem! Ezt csemegézem!

 

A Pettson és Finduszban van egy rész, amiben egy félelmetes nagy csuka is felbukkan, ettől fél Findusz macska. Én is félek a csukától, mama! Együnk rántott csukát! Megsütjük majd kint a tűzön, aztán hazamegyünk, mint a Pettson és a Findusz!

A könyvben felfedezett egy csukát: Itt a csukafej! Göncölös a szája. Az milyen? Hát ilyen hipe-hupás!

 

Mostanában addig tartogatja a pisit, ameddig csak lehet, Ezért ébredés után rutinból ráülünk a vécére. Persze rögtön jön mindig. Amikor nincs kedve kiereszteni, azt mondjuk neki, eressze le a fáradt olajat (mint a mozdonyok), ez (majdnem) mindig segít.

Kedvenc mesekönyvei közé tartozik az a képeskönyv, ami a Greenpeace munkájáról szól (anyuék hozták Belgiumból), és akvarellképeken meséli el egy tankerhajó felborulását, ahogy az olaj a tengerbe ömlik, és ahogyan a madarakat az aktivisták kimentik, letisztogatják. Ez az olajos madaras könyv. Annamaritól kaptunk egy National Geographic-ot, amiben pedig fényképek vannak ilyen akciókról. Ezt a kettőt mindig együtt kell olvasni.

Esténként mellette kell ülni a fotelban és ő egész elalvásig cirókázza a kezünket. 20 perc nekem ebből általában elég szokott lenni. Néha rászólok, hogy fogja rendesen a kezem és inkább aludjon. Egyszer így válaszolt: Rendesen fogni és abbahagyni a cirókázást, azt nem tudom! A papa kezét is cirókázni szoktam!

Nem is zakatol = Nem zakatol se!

Rendszeresen mondja: Azt a mindenit!

És bendés utótag lett az és úgy... Pl: Menjünk sétálni, te fogd a Csenge kezét én meg a te kezedet, ÉS ÚGY!

Sajnos kezdi megtanulni az elszólásainkat is... Eddig kétszer fodult elő, hogy ilyesmit megismételt 1-2 órán belül: Arrébrakom ezt a johadt pojszívót! A másik: Nem visszük magunkkal egy a hülye motort!

engem = ént, tégemet

naplevente

Nézegette a mozdonyos albumban a vonatot. Aztán elmagyarázta nekem: Ez egy kép. Nem lehet megfogni! Aztán megmutatja a saját favonatát: Ez igazi vonat. Fából. Kemény fából. Meg lehet fogni és úgy vonatozni. Össze van kalapálva itt. Kis pöcökökkel.

Egy kis vacsorát? Nem, én gőzmozdony vagyok!

Olyan gőzmozdony vagyok, amibe nem kell szén, nem kell víz, az hogy lehet?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://horvathbendeguz.blog.hu/api/trackback/id/tr392445220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása