Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Bende

blogc.JPG

Csenge

csenge.jpg

Ők olvasnak minket

Induló beszéd :)

2009.10.30. 22:21 - LILIOM

Címkék: beszéd kézügyesség

Bende egyre lelkesebben és magabiztosabban beszél. Egyelőre csak szavakat mond, de aktív szókincse rohamosan gyarapszik, és utánzással minden nap tanul új szavakat. Ha nem figyel oda, olyanokat is utánunk mormol, hogy "még nem"

Többször meglepett már azzal, hogy ha valamit adtam neki, azt mondta, "kösz". Ezt én erőltettem hajdanán, és most hirtelen elkezdte használni.

Ő nem az a típus, aki a könnyen kimondható és nagyon alap szavakkal kezdi :) Ugyan sok szónak csak az első szótagját mondja ki, de egyértelmű, hogy ismeri ezen szavak jelentését. Így használja a következő szavakat is: szá(guld), sze(llőző), (haj)szál, (gy)ufa, gye(rtya), 

Szókincse friss darabjai:

víz, kösz, moly, máj, vaj, tá(nyér), kés, ka(nál), egy, ke(ttő), há(rom)

Most ennyi jut az eszembe, de szerencsére napról napra gyarapodik a tudása :)

Kedvence most amúgy a két megszólalós fa puzzle, az egyik állathangokat, a másik a járművek zaját hallatja, mikor jó helyre teszi a figurát. Úgy csinálja, mintha mindig is ezt csinálta volna.

Naponta kb. 1 órát helikopterezik a duplo és a kis sárga műanyag helikopterével. Reggel ébredés után, mikor leteszem a földre, rohan a nappaliba, letérdel a kanapé elé, és önfeledten berregve(nyelv kidugva) repteti a koptereket :) Tényleg nem unja meg.

És nagyon sokat fest és rajzol, csak odaszalad a kis asztalkájához (köszönjük Matyi), amire azóta viaszosvászon terítőcske is került, és festeget, vagy színez. Nem tanítottuk, hogy hogyan kell körvonalon belül színezni, ő mégis gyönyörűen kitölti az általunk rajzolt figurákat az ecsettel, szerintem nagyon jó a kézügyessége. Ma 1 cm átmérőjű fahengereket állított egymásra (kettőt tett egy vastagabb tetejére), még mi is meglepődtünk ezen :))

 

Nagyon szeret a mosógépbe bepakolni, hozza a kis sámliját, és dobálja befelé a ruhákat. A szennyeskosárba is segít a végén berámolni :)

 

Ez a gyerek szereti a sapkát. Mindig a szemébe húzza, és ma, mikor fürdés után kissé nedves volt még a haja, örömmel vette, mikor ráadtam ezt a kötött satyót. Gyorsan a homlokába simította, és így hallgatta a mesét :)

 

A lekvárt viszont nem szereti továbbra sem, pedig próbálkozunk nála. Ádám és én hamar eltüntettük ezt a tál tönkölylisztes (élesztő nélküli) "fánkot", finom lekvárokat kentünk rá, a gyerek meg csak nézte, nem kért belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://horvathbendeguz.blog.hu/api/trackback/id/tr461487837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása