Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Bende

blogc.JPG

Csenge

csenge.jpg

Ők olvasnak minket

Átköltözünk

2011.07.20. 23:38 - LILIOM

Kedves család és barátok!

A blog átköltözik a következő címre:

http://csengebende.blogspot.com

A régi blogot megpróbálom majd átköltöztetni szintén, addig ezen a címen elérhető. Tartsatok velünk!

Bende beszéd

2011.07.10. 23:30 - LILIOM

Címkék: beszéd

Vonatpályát épít – épp elrendez egy „jelenetet”: -Nézd, milyen csodálatos látvány! A szalmakazal itt van!

Ül a kádban: -Ez egy állóvíz?

Álmos: - Alig bírom nyitva hagyni a szememet!

A kádban összevizezzük a haját: - Én nem bánom, én öjülök neki!

Izgatottan nézte a könyvben a halcsontvázakat: - Ezek már jégi halak, amikről le lett kaparva a festék?    Ez is egy jégi hal? Lekopott róla a festék.

Csonthal (csontváz)

-Az nem festék. – De mért van színük?

Pötyög a számítógép billentyűzetén: - Nézd, milyen klassz szabályzatot tettem ide!

Nézi a mozdonyalbumot: -A nohabok már elpusztultak? – Igen, szétszedték őket a roncstelepen. –És akkor láthatom a nohabokat a mennyországban? Sokféle vonat él még?

Ez a jó nap, ugye? Végre nem hisztiztünk, ugye? 

A játszótéren a pocsolya fölé guggolt, beleért a ruhája: -Mikor beleültem a vízbe, az olyan érzés, mintha bepisiltem volna, ugye? 

Ebédnél ülünk, befejezte az evést. Mondom neki: Öblítsd le egy kis vízzel! Erre fogta a pohár vizet, és beleöntötte a tányérjába (leöblítette vízzel)

Épített egy pályaudvart, aztán elmagyarázta nekem: -Itt nagy por és piszok van. Tehát egyértelmű, hogy nem lehet közlekedni. Kiásták a földet, mert házat akarnak ide építeni. Az a helyzet, hogy egy napig nem szabad menni a vonatoknak.

Szívtam a szívószállal, és az innivaló bement az ivócsövembe.

Mi sose halunk meg? Milyen a mennyország? Végre tudok repülni, ugye? Hirtelen lesz két szárnyunk? Ott lesznek az elpusztult halak?

De jó lesz, ha tudunk repülni! – Mikor? – Ha meghalunk!

Tudományos megállapítás: -Mindig amilyen pohárba beleöntöd, olyan színű lesz a víz.

Belemerül a játékba, majd kijön enni: -Addig megállítottam a mesét a távirányítóval!

Ugye soká (ig) halunk meg?

Nagyon beütöttem a szememet. Erre másnap megszólal: - De jó, hogy nem velem történt, ugye?

Melegszendvicset csinálok neki. Erre hisztizni kezd, hogy ő nem ilyenre gondolt, ő „bőrös” kenyeret kér, amire rá van hajtva a bőr.  (Két kenyér összesütve)

A haját mosom: Van itt valami a fejeden. –Az a bőröm!

Kilépünk a hűvös lépcsőházból a hőségbe: - Hú, dögmeleg van, mama, ugye?

Biciklizés közben megáll: -Nézd mama, belement a cipőmbe négy darab por, és négy darab kő!

Csenge kakis. –Te egy büdöske virág vagy!

Autóval utazunk. Mondjuk neki, hogy mindjárt egy erdőn fogunk keresztülmenni. Mikor fákat lát, kérdezi, hogy az már az erdő-e. Mondjuk, hogy még nem. –Mindjárt jön az igazi erdő? Az előbb egy játékerdőben voltunk?

Hisztizés után csupa nyál az arca: -Legalább jól nyálat termesztettem az arcomon és a szememen, ugye?

Elautóztunk egy busz mellett: -Megremegtem, mikor átmentünk egy busz közelében! Olyan érzés volt, mikor egy váltón átmegyek a biciklimmel!

Állunk a piros lámpánál: -Már sárgulik!

Bende beszéd

2011.06.24. 23:10 - LILIOM

Címkék: beszéd

Nálunk volt békásmegyeri-nagymama. Bende kérdi tőle: Most már örökre itt maradsz?

Állandó veszekedésben vagyunk a cumi miatt. Bende egész nap a szájában tartaná. Én meg rendszeresen kiveszem onnan és eldugom. Múltkor megtalálta, és bedugta a szájába, majd kioktató hangon így szólt: Csalódott vagy, mama! Csalódott!

Ébredés után hívja Ádámot: Papa, gyeje! Tégeddel álmodtam. Azt álmodtam, hogy itt ülsz mellettem és fogod a kezem. (Így szokott elaludni)

Ül az ebédlőasztalnál. Ő a macska. Elétesszük az ételt: Ez kisegér, amit szeretek? Meg madárhús? Addig kiélesítem a karmaimat!

Rohangál egyik szobából a másikba: Nyakamig ér a boldogság, olyan boldog vagyok! Aztán fokozza: Csorog a nyál a számból, olyan boldog vagyok, futkározok örömömben!

Hőség van. A kertben Csengét locsolgatja a slaggal. Mikor megpróbáljuk leállítani, okoskodva így szól: Csengéből kifogyott a benzin, teszek bele!

Nem akar több levest enni. Erre azt mondom neki, hogy az a két kis répa igazából vörös szúnyoglárva, gyorsan egye meg őket, különben kikelnek! Erre mindkettőbe beleharap, és így szól: Leharaptam az elejét, ahol a szárnya van meg a csípője! Ez már nem fog élni!

Egyik természetfilmen láttuk, ahogy a polip visszanöveszti a karját. Itt van a belül-csontom. Én nem tudom úgy visszanöveszteni a bőrömet a csontomra, mint a polip!

A halak a tengerbe pisilnek meg a folyóba!

Ül egy kupac favonaton: Kis petéket ültetek a földbe!

Találkozott egy lánc-nélküli biciklivel. Később Petra biciklijéről beszélgetünk, amit kipróbálhat: Azon van olyan kötél, ami megfogja a pedált és a dugattyút? (lánc)

Ádám rászól a gyerekekre: "Kicsit csöndesebben!" Bende: Nem tud Csenge csöndesebben szirénázni!

Csenge 16 hónapos

2011.06.16. 22:35 - LILIOM

Címkék: csenge

 

Csenge már 16 hónapos!!! Tizenötöt akartam írni, de aztán Ádám kijavított... szalad az idő. Kész kislány lett belőle, teljesen kinyílt, kommunikál, játszik, fejlődik napról-napra. Most egyszerre 6 foga nő (az őrlők után kinöveszti a ketteseit is :)  szegénykémnek napok óta hol hőemelkedése van, hol láza. Kissé nyűgös, de más baja nincs.

A mozgásáról: Ügyesen sétál, guggol, sőt totyogva szalad. Ez főleg pelenkában vicces, mert a kis lábai még olyan görbének tűnnek. Kézenfogva lépcsőzik, és egyik nap anyukáméknál a tetőtérbe vezető lépcső felénél kaptuk el. Hangtalanul surrant felfelé! Nagyon ügyesen felszáll a hintalóra és hajtja, állva is. Egyáltalán szeret mindenhová felmászni. Kedvencei a sámlik, dobozok.

Nagyon szereti a babakocsiját, elöl kapaszkodik, a világért hátra nem dőlne a támlához. Ha fáradt, akkor is bekéredzkedik néha szabadtéren, és onnan nézelődik.

Beszéd: Aranyosan halandzsázik, a nyelvét gyors ütemben ki-be dugja, közben köpköd, gurgulázik. Mondja, hogy mama, meme, papa, baba, mú, vava, tyütty (csüccs), tyutty (kukk), nem-nem

Bármit elmutogat, magyaráz, amit szeretne. Evéskor, ha már nem kér többet, odanyújtja a tányérját, és mondja, hogy nem-nem!

Mindent megért szinte. Múltkor mondtam Bendének (!), hogy "Most már leveheted a sapkádat!" Bende a füle botját se mozgatta, Csenge pedig lekapta a sapiját. Aztán próbáltunk Bendével hideg-meleg keresőset játszani, a földön volt a cumija a játékok között. AZt kellett volna megkeresnie a vezetésünkkel. Csenge persze kiszúrta, hol a cumi, és odavitte a bátyjának :)

Önellátás: Szépen (...) eszik önállóan, hol kanállal (akár a leves levét is), hol kézzel. A végén általában kiborítja a maradékot, vagy szétdobálja. Iszik önállóan pohárból.

Pelenkázásnál popsitörlővel próbálja magát megtörölni, és a Sudokrémet is szeretné használni... öltözködni imád (tipikus nő), kedvencei továbbra is a cipők, kalapok. Néha megjelenik egy pár szandállal, hogy vegyük fel. És rendszeresen bejön a nappaliba a fején a kis kalapjával, kezében Bendéével, és próbálja ráadni a fejére. Próbál vetkőzni, zoknit, cipőt lehúzni. (Ilyen téren kb. ott tart, mint Bende :)

Alvás: Többször előfordult már, hogy átaludta az éjszakát, este fél 10-től reggel 8-ig. Általában azért egyszer felkel, fél 4 -6 körül... éjjel már nem eszik, csak hajnalban, vagy a reggeli ébredéskor.

 

Játék: Ügyesen vonatozik, összeilleszti a vagonokat, húzza őket. Duplóból épít. Karikatornyot szépen felépít. kockákat egymásba illeszt. Firkálni imád (földre, falra, ajtófélfára). Olvasgat, rákapott a mesekönyvekre. Esténként most már külön mese van, én Bendének, Ádám Csengusnak olvas. A babáit ölelgeti, eteti, ma kivett egy pelusbetétet, és azzal próbálta bepelenkázni.

Nagyon jól eljátszik, hosszú ideig lefoglalja magát. Akár egy darab kis kendővel is elvan, hajtogatja, terítgeti, betakarja vele a lábát... stb (Múltkor egy fél órán át ezt csinálta Bende ágyán ülve)

Néha odajön, és mondja nekem panaszos hangon: Meme, meme! És átölel, vagy kéri, hogy vegyem fel. Vagy odajön, és ad sok-sok puszikát. Igazi cuppanós puszit tud adni! Simogat minket, és ha fáradt, az én könyökömet markolássza, húzogatja rajta a bőrt. Tündéri!

Bende beszéd

2011.06.10. 11:29 - LILIOM

Címkék: beszéd

Egy egész halom papír állt már a nyomtató tetején, arra várva, hogy begépeljem őket. Vigyázat, nagyon viccesek!

 

Én azért szeretem a "krokodilost" (játszótér), mert zöld, és én nagyon szeretem a zöld színet.  - És mi zöld ott?  - A kejités! (kerítés)

 

Vonatosok:

Ilyen, ha valakibe már beleépült a vonatos mese: Lekapcsolták a szenesvagonról a sok kőzúzalékot, és bepöfögött aludni...

Egy kőzúzalékot bomlasztottak le!

Erős szél volt, a sín megrepedt. Vigyázz, Csenge, ott székrekedés van, a vágány székrekedett!

Bende fürdik: Lemossuk a kerekeimet (lábai), a kettő féktuskót (térdei), és a kazánt, ami itt fönt van.

Ezeket a vonatokat száz éve kaptam?

 

Pékeset játszunk épp:

- Pék bácsi, ez a süti száraz és kemény!

- Hát ez gyurmából van, ne viccelj!

 

Kértem a visszajárót. Kicsit később mondja: Én pedig visszajárom a visszajárást.

 

- Ebben mi van?

- Lekvár, töltött karabella meg csoki.

 

 

És a fogszuvasodás rejtelmei:

- Viszek a Csengének valami jó csokisat! - Tiltakozik, mondván, abban sok a cukor, a mama nem örülne. Erre mondom, hogy titokban adom oda neki, a mama nem tudja meg:

- Nem, mert elsuvasodik a foga!

- Nincs itt csokis. Már megvették már az összes csokis dolgot, képzeld el!

- Jön a fogfájós manó, és kisuvasítja a fogad!

- Csak ebéd után szabad!

- Ha nem csokisat eszel csoki előtt, akkor nem fog elsuvasodni a fogad!

 

Csengések:

Csenge hisztizik valamiért: Szakad a mérgétől a Csenge!

Csenge megharapott a körmével!

 

Csengét hívjuk fürdeni: Gyere, pancsi-mancsi!

- Amikor azt mondom, hogy mancsi, akkor úgy érezem, hogy simogatok egy kiscicát!

 

Csengével sétásat játszanak. Bende fogja a kezét, és vonszolja maga után. Mennek a múzeumba:

- Most nem viszünk cumit, mert esik a eső, és berozsdásodik. Mert neked fém cumid van!

- Hazarángattam Csengét, mert nem akart jönni! (saját élmény feldolgozása)

 

- Csenge fogja húzni a szekeret. A kötéltől nem kell félni. Ez egy nyugodt kötél, nem harap! Te csak húzd a szekeret!

 

- Hol vagy Csengus? Itt vagy! Te zabálsz itt?

- Olyan gyorsan száguld a Csenge, mint a szélvész!

- Na szia Csenge, adjak neked egy kenyérhéjat? Na tessék, ezt jágcsáljad! Kérdez, hogy mit eszik a CSenge?

- Megcsikiztem a kezét a fogaimmal!

Csenge karját rángatja: Tanul táncolni!

Csengének ad valamit: Ezzel játsszál, kisfiam! (Szó szerint idéz a Rikki kiskutyás könyvből)

- Szomjas vagy? Majd hoz neked a mama mindjárt egy kis vizet!

 

Miséset játszik, ő a pap:

- Énekeljétek a szenteltessék meget!

- Gyere CSenge, mindjárt kezdődik a mise, mindjárt lemaradsz a műsorról! Akkor választhatsz magadnak másik templomot!

- Most keresztet vet!

- Most beszéljetek a miatyánkhoz!

- Most én bemondom az imádságot, közben csengetek!

- Ebben van, amit a felnőtteknek meg kell enni, a gyerekeknek pedig nem szabad?

 

 

Apával fúrnak:

- Majd én tartom az igazi fúrót, te meg fogod az enyém kicsi fúrót.

- Mikor leszek olyan nagy, mint te? Akkor majd egyedül fogok hazajönni. Meg fúrni.

 

Petráéknál néz ki a 6. emeleti ablakból:

Innen lelátunk az egész világot. Mi az az épület ott?

 

Kati déditől kölcsönkér egy játékvonatot:

- Légyszíves elviszem ezt a vonatot, és visszahozza egy másik nagymama. (azaz délután majd visszahozza a nagymama)

 

- Itt van a finomság végre! Egész nap ezt fogjuk zabálni! Egész estig ezt fogjuk zabálni!

 

Ül a vécén:

- Nem kakiltam, sose félj!

 

Játék közben:

- Én most megpihenek.

Nyitott ruhásszekrénynél:

- Megkócolom a ruhákat. Kifogkeféljük a ruhákat!

Ugyanúgy kezdődik a gulipán, mint a gurítsd ide!

 

 Nekem igazán tetszik ez az igazi pizza! Ez egy igazi pizza?

 

Főtt tojást pucol, nagyon kemény, nem bírja feltörni, végül sikerül neki:

- Szerintem az úszóhártyák túl nem bírták már! (egyszer megmutattam neki a héj alatti hártyát)

 

-Nem kell vacakolni azzal! Nem kell az az óvodás pelus!

 

Hintás:

Bepörgettük a hintában: Még egyszer így kacskaringáz!

 

- És kell a cumi, amikor hintázol? - Igen.

- És miért? - Mert onnan veszem a levegőt!

 

- Olyan magasra repül a hinta, hogy csak na! Majdnem kirepül a cumim!

- Lök enyém hintát!

 

- Hintázni fogok, csúszdázni fogok, és még szemrehányó is leszek!

 

 

- Már kezet mostam! Nézd, milyen ragyogós a kezem!

 

Ő a cápa: Olyan hatalmas a szám, hogy ha kinyitom, belülről látszik még a torkom is. Nekem akkora hatalmas fogaim vannak, mint egy cápának. Még meg is tudok harapni valakit!

 

Valami nem stimmel a számítógéppel: Szerintem nem működik a elem!

 

 Minden gyerek a mamát szereti!

Igedesít a pizsama!

Csengével ragasztják a mágneses betűket a hűtőre: Mi írunk neked egy esemest, papa, jó?

Hoz egy könyvet: Ezt olvassuk! Most egy felnőtt mesekönyvet választottam! (szakácskönyv!)

Ott egy képtér! (térkép)

Meghoztam a ebédet! Meghoztam a csokis rántást!

Nem ér el valamit: Nem olyan magas a kezem!

Szülinap Békásmegyeren / Tibi 40, Oki 81

2011.06.05. 13:34 - LILIOM

Címkék: békás unokatesók

Tibi és Oki bácsi szülinapját ünnepeltük a hétvégén Békáson. Finom tortákat ettünk, a gyerekek vonatoztak, mesét néztek, Csenge pedig aludt másfél órát :)